Menu Sluiten

Bouwmarkt vergelijker

Er zijn heel wat bouwmarkten in Nederland. Met de opkomst van het internet, komen ook steeds meer online bouwmarkten op. Omdat de consument af en toe door de bomen het bos niet meer ziet, kun je op deze pagina vinden welke bouwmarkt de meeste producten heeft, welke de beste service bieden en bij welke online bestellen het gemakkelijkste gaat. Bekijk hier de beoordeling van de bouwmarkten!

Gamma

De Gamma, wie kent deze bouwmarkt niet? De Gamma is een winkelketen in doe-het-zelf- en tuinartikelen. De eerste bouwmarkt van Gamma werd geopend op 11 mei 1971 in Breda. Het hoofdkantoor van Gamma staat momenteel in Leusden (Utrecht, Nederland). De bouwmarkten van Gamma zijn eigendom van franchise-ondernemers. Gamma is naast Nederland ook actief in België. Het concern heeft een jaarlijkse omzet van €606 miljoen (2008).

Praxis

Praxis, officieel Praxis Doe-Het-Zelf Center B.V., is net zoals de Gamma een bouwmarkt. De eerste vestiging werd geopend in 1978 in Venlo. Het hoofdkantoor staat in Amsterdam. In tegenstelling tot de Gamma worden vestigingen van de Praxis bepaald door het hoofdkantoor. Praxis heeft 145 vestigingen, waarvan er maar 26 door franchise-ondernemers worden gerund. Praxis is onderdeel van Maxeda. Ook Formido is onderdeel van Maxeda.

Formido

Formido is actief over heel Nederland. Op 22 november 1976 werd de eerste vestiging van Formido geopend in Waddinxveen. Formido telt 84 vestigingen waarvan er 15 in eigen beheer zijn. De rest wordt gerund door franchise-ondernemers. De Formido is niet alleen actief in het doe-het-zelf assortiment, maar verkoopt ook decoratieve artikelen.

Karwei

Karwei is onderdeel van Intergamma (hier is Gamma ook onderdeel van). De bouwmarkten van Karwei zijn eigendom van franchise-ondernemers. De eerste Karwei bouwmarkt werd geopend op 14 mei 1975 in Utrecht. De Karwei heeft een omzet van €392 miljoen (2008).

Hornbach

De Hornbach is een Duitse bouwmarktketen. De eerste Hornbach werd al in 1877 geopend in het Duitse Landau in der Platz. In 1968 opende Hornbach de eerste bouwmarkt/tuincentrum vestiging. De Hornbach heeft een bepaalde retailformule. De formule van Hornbach is om een ontzettende grote bouwmarkt neer te zetten, het liefst op een bedrijventerrein met veel parkeermogelijkheden. Het assortiment van de Hornbach bestaat uit doe-het-zelf-artikelen, tuinartikelen en dierenbenodigdheden. In 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 en 2010 kwam Hornbach naar voren als beste bouwmarkt (consumentenonderzoek Elsevier Retail).

Welke bouwmarkt is het beste?

Ik heb veel fora’s afgezocht en veel artikelen gelezen zodat ik jullie hiervoor de beste informatie kan geven. Natuurlijk zal ik ook mijn persoonlijke ervaring vertellen. Ik heb bij alle 5 bovenstaande bouwmarkten ooit eens iets gekocht. Ik let natuurlijk altijd op de prijs, kwaliteit en service van deze bouwmarkten.

Ikzelf heb gemerkt dat Hornbach de meest voordeligste is van deze bouwmarkten. Ook uit een onderzoek van de consumentenbond blijkt dat Hornbach de meest voordeligste bouwmarkt is. Doe-het-zelvers besparen gemiddeld bij de Hornbach 10 tot 11%.

Verder kwam uit dit onderzoek dat Formido de duurste is qua bouwmaterialen. Ik heb zelf nog nooit bouwmaterialen gekocht bij de Formido, dus kan er persoonlijk niks over zeggen.

Uit dit onderzoek bleek ook dat gereedschap het duurst is bij de Praxis en Karwei en dat ook verf het duurst is bij de Karwei.

Voor mij is de Gamma de dichtstbijzijnde bouwmarkt, dus ik doe meestal de inkopen bij de Gamma. Ik moet zeggen dat ik zeer tevreden ben over de Gamma en dat ik de kwaliteit van de producten en de service top vindt.

Op fora lees ik de meest uiteenlopende reacties. Ik lees vaak dat de producten van de Karwei niet zo’n hele goede kwaliteit zijn en verder komt vaak naar voren dat de Gamma aan de dure kant is. Uiteindelijk lees ik toch dat de Praxis en de Gamma de meeste voorkeur hebben als bouwmarkt.

Welke bouwmarkt vinden jullie nu het beste? Ik ben erg benieuwd naar wat andere klussers er van vinden.